Министар Стефановић разговарао са заменицом помоћника секретара одбране САД Лором Купер

Министар Стефановић разговарао са заменицом помоћника секретара одбране САД Лором Купер

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић разговарао је данас путем видео линка са заменицом помоћника секретара одбране САД Лором Купер о наставку сарадње двеју земаља у области одбране.

Стефановић је истакао да је сарадња у области одбране веома садржајна и испуњена бројним пројектима, као и да је њено тежиште на унапређењу капацитета Војске Србије кроз заједничке вежбе са Оружаним снагама САД и даљем развоју сарадње са Националном гардом Охаја.

Заменица помоћника секретара одбране САД Лора Купер истакла је да постоји простор за даље унапређење сарадње двеју земаља у области одбране, почев од заједничких обука и вежби, док је уједно подсетила и да се ове године обележава 140. година дипломатских односа Србије и Сједињених Америчких Држава и 15 година успешне сарадње у оквиру Програма државног партнерства са Националном гардом Охаја.

Заједнички је закључено да постоји интерес да се сарадња у области одбране настави и прошири на нове области.

Министар Стефановић упутио је позив овом приликом секретару одбране САД Лојду Џејмсу Остину да посети Србију и изразио очекивање да ће већ током лета бити реализована билатерална војна вежба.

Он је нагласио да Република Србија наставља да води балансирану политику одбране и непрестано ради на унапређењу и даљем развоју односа у области одбране са свим државама и међународним организацијама у складу са дугорочним стратешким опредељењем Републике Србије да задржи статус војно неутралне државе.

У разговорима са замеником помоћника секретара одбране САД Лором Купер учешће је узео и амбасадор САД у Србији Ентони Годфри и помоћници министра одбране за политику одбране Предраг Бандић и за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, док је Купер претходно разговарала и са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем и државним секретаром Александром Живковићем.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *