Министар Стефановић: Невероватно је лицемерно да Тадић и његова странка говоре о Војсци

Министар Стефановић: Невероватно је лицемерно да Тадић и његова странка говоре о Војсци

Изјава потпредседника Владе и министра одбране др Небојше Стефановића:

„Невероватно је лицемерно када Борис Тадић и његова странка говоре било шта о Војсци Србије, њеном опремању и њеној будућности. У време када је Тадић био председник Србије и одлучивао о војсци постајала је вишеструко мања, много слабија него што је била пре тога, а старешине које су се бориле за одбрану Србије и њену слободу, експресно су пензионисане, јер хероји нису били по вољи Тадићу и тадашњој власти.

Колико је војска била у тешком стању добро илуструје и податак да је Панцир прво озбиљно средство за противваздухопловну борбу и заштиту наших јединица купљено после система Куб и Нева који су последњи пут набављени у првој половини осамдесетих. Када су Борис Тадић и његова власт одлучивали о нашој безбедности, небо Србије штитила су највише два борбена авиона, јер остали нису могли да лете. О стању тенкова, оклопних транспортера и артиљеријског оруђа могао бих да пишем у томовима, баш као и о стању наше одбрамбене индустрије која је тада производила вишеструко мање него што то може данас и која готово да није озбиљније учествовала у опремању наше војске.
 
Тек доласком Александра Вучића на власт, прво као министра одбране, затим као премијера и председника Србије, почиње јачање наше војске и истинска брига за одбрану Србије. Захваљујући његовим напорима да Србија постане међународно угледна и економски јака земља, захваљујући договорима које је постигао са партнерима и са Истока и са Запада, успели смо да набавимо и најсавременије системе противваздухопловне одбране, беспилотне летелице, „Ербасове“ хеликоптере, борбене хеликоптере Ми-35, транспортне хеликоптере Ми-17, да модернизујемо наше Мигове 29 и набавимо додатне тако да их сада имамо 14. Данас имамо капацитет да спроводимо модернизацију наших Орлова и Супергалебова, али и да започнемо развој сопствене беспилотне летелице Пегаз, оклопних возила Лазар и Милош, МРАП, затим борбене платформе Мали Милош, да модернизујемо наше Огњеве, производимо сопствену самоходну хаубицу Нора, али и да развијемо нове моделе ракетне и артиљеријске муниције, којима смо значајно побољшали снагу наше војске.
 
О објектима инфраструктуре, који су у време Тадићеве власти били препуштени корову и постали рушевине, униформама, заштитној опреми, возилима, тешко је и говорити, јер су били испод сваког нивоа или нису ни постојали. Посебна прича је колико су мале плате биле у Војсци Србије и колико се мало бринуло о војницима.
 
Поносан сам што сам данас део тима Александра Вучића који има задатак да помогне да наша Војска буде снажнија, још боље опремљена и стратешки ослоњена на домаћу производњу. Посебно сам поносан што се боримо да у тешким временима корона вируса повећавамо плате наших војника, подофицира и официра.

Такође, не желим да јавност мисли да немамо никакву реакцију на јучерашњу саобраћајну незгоду у којој је дошло до превртања једног возила из система Панцир. Свима нам је, наравно, тешко пала чињеница да је дошло до оштећења једног дела овог скупог система који је понос и дика наше војске.
 
Свакако су од првог тренутка укључени тужилаштво и надлежни органи истраге који ће утврдити околности и одговорност за овај догађај. Али исто тако желим да јавност зна да су људи из ове јединице, као и старешине војске, од првог тренутка учинили и чине све да цео систем буде што пре враћен у функцију. Желим, такође, да јавност зна да се ради о професионалцима које је овај немили догађај свакако највише погодио и то људима који су свој живот посветили служењу отаџбини и свом народу.“

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *