Концерт српског и британског војног оркестра на отвореном

Концерт српског и британског војног оркестра на отвореном

Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички” и Гудачки оркестар Грофице од Весекса одржали су вечерас заједнички концерт испред Културног центра Београда.

Посебно инспирисани војни музичари, извели су сплет светски познатих хитова, популарне композиције филмске и уметничке музике српских, британских и интернационалних аутора, као и чувене и увек радо слушане српске војне маршеве, али и традиционалне британске мелодије. За диригентском палицом смењивали су се Катарина Божић и мајор Игор Митровић из Ансамбла „Бинички” те гошћа из Уједињеног Краљевства капетан Сара Маринеску.

Многобројни пролазници на почетку пешачке зоне Кнез Михаилове улице и Трга Републике, застајали су и зачас постали одушевљена публика која је аплаузом наградила сваку од изведених мелодија. С посебним одушевљењем уживало се у хитовима група Квин, Аба и Битлси, музици из филмова о Џемсу Бонду, колажу српске традиционалне музике и увек радо слушаним „Тамо далеко” и „Пукни зоро”.

У редовима српских и британских војних музичара, једна виолина била је у рукама амбасадорке Велике Британије њене екселенције Шан Маклауд која им се придружила у извођењу неколико нумера

Да је вечерашњи концерт два војна оркестра оно што је недостајало грађанима Београда током епидемије коронавируса говори и београђанин Реља Ћурчин.

–  Одушевљен сам, лепо, прелепо, после ове короне да човек може да један концерт под ведрим небом овако слуша.

Међу спонтано окупљеном публиком било је и оних које је овај концерт подсетио на наступе који се одржавају на улицама светских метропола. 

– Улепшало ми је вече. Феноменално је, кад год сам путовала у било којој светској метрополи ово је уобичајена ствар и волела бих да то буде и у Београду – рекла је Наташа из Београда.

У публици су се нашли и познаваоци и поштоваоци рада Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички” попут београђанке госпође Светлане Благојевић. 

 Концерт ми се јако допада. Видим да је на репертоару популарна музика, то нама одговара, мало нас увесељава. Ја сам ту случајни пролазник, волела бих да буде стална пракса, а већ они имају своје концерте колико знам и на Калемегдану и тако даље, пошто пратим рад ансамбла „Станислав Бинички” – рекла је госпођа Благојевић.

Организатори и покровитељи овог јединственог музичког дешавања су Министарство одбране и Британска амбасада у Београду у сарадњи са Културним центром Београда.Надахнути наступ Уметничког ансамбла „Станислав Бинички” и Гудачког оркестра Грофице од Весекса представља наставак сарадње војних оркестара Републике Србије и Уједињеног Краљевства која је започета још пре неколико година. Том приликом је Уметнички ансамбл „Станислав Бинички” угостио колеге из Оркестра дивизије Принца од Велса.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *