Изашао је нови број “ОДБРАНЕ”

Изашао је нови број “ОДБРАНЕ”

Први пролећни месец већ дуже од две деценије доноси нам тужно сећање на страдале током агресије НАТО-а на нашу земљу, која је започела 24. марта 1999. године. Тим поводом је и ове године одата пошта херојима одбране, а министар одбране др Набојша Стефановић је, обилазећи спомен-собу 250. ракетне бригаде, истакао да морамо учинити све да наша деца знају за подвиге хероја одбране Србије и да се њихова јунаштва никад не забораве. У ФОКУСУ доносимо све битне детаље посете државног саветника и министра националне одбране Народне Републике Кине генерала Веи Фенгхеа Србији. Министар одбране је у првој половини марта посетио и Републику Српску, где се сусрео с њеним највишим званичницима. Осим детаља те посете, рубрика У ФОКУСУ доноси низ актуелности из система које су обележиле месец за нама, током кога је војска, уз редовне задатке, показала уобичајену бригу за своје људе, па су кључеве нових станова добила24 припадника. 

Априлски број отвара ИНТЕРВЈУ с глумцем Милошем Биковићем, који је имао прилику да на Војној академији бар на кратко осети дух институције која образује будуће официре. Млади, али већ прослављени глумац,у интервјуу „Одбрани” открива своје „стајне тачке” у погледима на патриотизам, војничку част и „друштвене истине које глума тако вешто подваљује публици, понекад неспремној да их прими”.

У рубрици СТАЈНА ТАЧКА читајте о судбини несталих лица на Косову и Метохији. Текст „У ишчекивању правде” доноси детаље о напорима које Комисија за нестала лица Владе Србије чини на расветљавањусудбине отетих и несталих лица, као и у процесу ексхумације и идентификације погинулих током НАТО агресије и сукоба у јужној српској покрајини.

Рубрику СИСТЕМ отвара текст који ексклузивно доноси најаву да ће Србија крајем августа и почетком септембра на војном комплексу „Берановац” и стрелишту „Жича” први пут бити међу домаћинима Међународних војних игара, својеврсног фестивала снаге и вештине. После седмогодишњег континуираног учешћа на незваничној „Војној олимпијади”, наша земља биће организатор једног од њених најатрактивнијих садржаја. У истој рубрици читајте и о обуци припадника Мешовите артиљеријске бригаде у зимским условима, али и о томе како инжињерци Четврте бригаде КоВ, који су притекли у помоћ свом народу, ратују са снегом на југу Србије.

Несвакидашње искуство за новинара, који је захваљујући разумевању Команде РВ и ПВО присуствовао стручно-летачкој обуци 714. противоклопне хеликоптерске ескадриле на летелицама Ми-35 на аеродрому „Морава” у Лађевцима, преточено је у живописан текст и атрактивне фотографије који ће вам свакако привући пажњу.

У СИСТЕМУ читајте и како изгледа добровољно служење војног рока у Речној флотили, као и причу о занимљивом младом човеку, однедавно резервном потпоручнику Војске Србије Андреи Ловићу, кога ни чињеница да је рођен и живи у Немачкој није спречила да се стави на располагање својој држави.

У рубрици ВОЈНА ТЕХНИКА наш стални сарадник Владе Радуловић представља ПВО систем средњег домета ФК-3, а о томе на који начин би убрзани напредак нових технологија могао неповољно утицати на постојећу равнотежу снага и механизме контроле наоружања између Сједињених Држава и Руске Федерације, које су почетком фебруара објавиле завршетак свих процедура за продужење уговора Нови СТАРТ, читајте из пера Чедомира Поповића у рубрици ГЛОБАЛНО (ПОГЛЕДИ)

У истој тематској области „Одбрана” доноси текст Вељка Благојевића који ће вас упознати са основним резултатима научног пројекта „Стратешка култура као детерминанта националне безбедности у функцији подршке концепту војне неутралности”, који је претходне две године реализовао Институт за стратегијска истраживања.

Причу о Мирку Лукановићу, сниматељу Војнофилмског центра „Застава филм”, који ове године пуни 45 година радног стажа и 65 година живота и кроз чије „сниматељско око” су од заборава „отета” разна времена, људи и догађаји, читајте у рубрици КУЛТУРА, а о значају и позадини војног пуча 27. марта 1941. године из анализе реномираног историчара Далибора Денде.

Много је разлога да вам се у наредним данима као обавезно штиво на столу нађе априлски број магазина „Одбрана”.
 

Email


извор ОДБРАНА


 

Email


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *