Градоначелница Ниша у посети код најстарије Нишлијке поводом 102. рођендана

Градоначелница Ниша у посети код најстарије Нишлијке поводом 102. рођендана

Мени свака планина продужи живот за две године, а Радан планина је моја љубимица где ћу отићи у септембру, тако говори Јелена Минарди, најстарија Нишлијка коју је посетила градоначелница Ниша Драгана Сотировски на њен 102. рођендан.

„Ја сам најстарија планинарка на свету и почасни члан Планинарског друштва „Преслап“ из Ниша, на планини се осећам препорођено“, открива бака Јелена рецепт за дуг живот у разговору са Драганом Сотировски.

Бака Јелена је освајала многе врхове, била на Монблану, добила титулу „краљица врхова“, а са 96 година препешачила је 60 километара на маратону одржаном на Фрушкој гори.

„Децу водимо у иностранство, Србија је лепа, водите децу да виде нашу земљу, да виде колико је лепа. На планини се троши енергија, нека млади буду планинари, а не кафићи, у њима се не троши енергија“, порука је најстарије Нишлијке којој је градоначелница уз рођенданску торту и цвеће, поклонила и штапове за планинарење.

Градоначелница се интересовала за бакино здравље, а она каже, да слабије чује и види, читала би, а овако, скува ручак, опере судове.

У разговору каже да се сећа доласка краља Александра Карађорђевића 1919. године у њену школу када је била четврти разред учитељске. Још се сећа стихова једне ученице посвећене краљу.

Бака Јелена и градоначелница Ниша, која јој је пожелела још дуг живот и пуно здравља, договориле су се да бака Јеленино планинарско друштво добије своју просторију у граду.

Бака Јелена је узвратила градоначелници Ниша жељом да и она доживи дубоку старост, а младима Ниша да планинаре, упознају своју земљу, да се друже, поштују и воле.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *