Вучић: Историјски дан, нисам знао да ће Земан да се извини

Вучић: Историјски дан, нисам знао да ће Земан да се извини

Председник Србије Александар Вучић рекао је да се данас у Прагу десило нешто што ће ући у уџбенике. Биће јасно да је један председник који је учествовао у доношењу неке одлуке изговорио да се извињава због бомбардовања Србије и да је рекао да га је то мучило годинама, каже Вучић.

Вучић је за Пинк поводом извињења председника Чешке Милоша Земана у вези са НАТО бомбардовањем, рекао да му је бескрајно захвалан на његовој храбрости, и додао да није знао за његову намеру да се извини.

“Једини је који је после много година, коме је мандат у току, рекао такву важну ствар”, додао је Вучић.

Казао је да му је, после ордена који је добио од председника Русије Владимира Путина, од РС и СПЦ, орден Белог лава који је добио у Прагу посебно драг, јер га је добио на данашњи дан.

Казао је да је за нашу земљу веома важно што је са Земаном разговарао и о свим великим пројектима.

Подсетио је да чешке компаније инвестирају у Србију, али пре свега да је трговинска размена порасла у само пар година за 100 одсто, уз суфицит на нашој страни.

“Веома је интересантно ко су највећи извозници у Чешку, а то су “Хбис”, односно Смедеревска Железара, “Јазаки” из Шапца, “Меита” из Обреновца, “Џонсон електрик”. Све су то компаније које смо од темаља до крова изградили ми, довели те инвеститоре у Србију. Сада се види колики смо напредак направили. Само те компаније имају извоз у вредности од 635 милиона евра, а извог представља раст и снагу”, подвукао је он.

Упитан за лапсус на конференцији за штампу, када је уместо Праг рекао Хаг, казао је да се радило о лапсусу или подсвести.

“Чини ми се да ми се такве ствари ретко дешавају. Милион пута сам говорио о Хагу, а не о Прагу. Ја такав лапсус не кријем, не трудим се да прикривам ситнице. Можда ми је одлутала пажња. Пре ће бити да је радила подсвест да сам чешће размишљао о Хагу него о Прагу, али је за нас данас Праг био важнији у историјском смислу”, закључио је он.

Важни састанци претходних дана

Председник Вучић оценио је да су политичке посете у којима је био претходних дана, од састанка лидера Западног Балкана на Брду код Крања, сусрет са генералним секретаром НАТО у Бриселу и данашња у Прагу, биле добре за Србију у политичком смислу, а уверен је, каже, да ће се то и економски до краја године показати. 

Вучић је казао да је на састанку лидера Западног Балкана у оквиру самита Брдо-Бриони усвојена делкарација у којој нема ништа против интереса Србије, иако је, подсећа, на нашој страни био само члан представништва БиХ Милорад Додик.

Истакао је да су све остале земље у региону признале независност Косова, међу којима су, наводи, Словенија, Хрватска, Црна Гора, Северна Македонија, Албанија, осим БиХ.

“И они би признали да могу, што траже Шефик Џаферовић и Жељко Комшић”, подсећа Вучић.

Додаје да овога пута на самиту у Словенији, Србија није била та која је против завршног документа, што је, истиче велики успех и да је овога пута Приштина једина била против.

“То је велики успех наше дипломатије, а готово је била ситуација да не можете да не будете криви”, рекао је Вучић.

Говорећи о сусрету са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, Вучић каже да је Србија и ту остварила велики успех, јер је добила додатне гаранције за наставак мисије КФОР-а на КиМ и то уз нагласак “у складу са одлукама УН”.

“То је за нас важно, какав би хаос само настао да се КФОР повуче, јер би се на КиМ радило мимо мандата УН”, рекао је Вучић.

Додао је да се ускоро обележава 15 година од стварања Партнерства за мир и да ће то бити обележено заједничким војним вежбама са Американцима, Русима и другима.

Вучић је нагласио да ће Србија наставити да чува своју војну неутралност и додао да је захвалан Столтенбергу што је потврдио да Србија на то има право.

Истакао је да је политички и историјски успех Србија остварила и данас у Чешкој, јер се председник те земље, Милош Земан, извинио због бомбардовања Србије 1999. године.

Вучић: Нећу плаћати рекет, ни додворавати се мафијашима

Говорећи о злоделима криминалних група, Вучић каже да није претерао нити правио метафоре, и поручио да никада неће да се додворава криминалцима нити да им плаћа рекет, а да они који то мисле да чине праве највећу грешку и нису зрели не да воде земљу, него ни кућни савет.

На питање да прокоментарише критике политичких противника да је “гладан пас” и да је претерао када је је недавно говорио о злочинима мафијашких групах Вучић је рекао да би се забринуо да су нешто лепо рекли о њему.

“Био сам прецизан. Ти људи су тражили ћевапе од људског меса, то је именица. Нису рекли дајте нам млевено месо, него ћевапе. Поновио сам оно што су рекли и што знамо из истраге, нисам ништа претерао, ни измишљао, они су стварно то радили и слали свом налогодавцу који сада саопштава да је фини и породичан човек”, навео је Вучић.

Он је додао да они нису само клали људе, већ су их мучили на најгори начин, одсецајући делове тела.

Упитан за примедбу његових опонената да би требало да буде сведок ако све те детаље зна, Вучић је рекао да то што он зна, знају сви надлежни органи.

А на питање шта се крије иза свега, каже да се не крије ништа, већ да су у питању монструми.

“Што се ових који о томе говоре тиче, мисле да ће убице да их доведу на власт. Желим народу да кажем да су то они исти што измишљају Јовањицу и друго, а када дођу на суђење зову мог брата да се договоре и да одустане од тужбе. Али он их је победио на суду”, рекао је Вучић. 

Вучић: Нисмо ми правили извињавајуће кругове по свету

Председник Вучић изјавио је вечерас да на нападе и увреде опозиционих политичара и људи блиских њима неће одговорити на исти начин, већ указивањем шта је ко урадио.

Он је рекао да је Србија данас дочекала да јој се неко извињава што је разлика у односу на претходну власти чија се политика сводила на, како је рекао, трчање почасних извињавајућих кругова по свету.

“Нисмо могли да похватамо за шта се извињавамо и за шта смо криви”, рекао је Вучић.

Он је запитао и за време чије власти се Црна Гора отцепила од СРЈ, Косово прогласило независност и за чије власти је извршен погром над српским живљем на КиМ.

“Причам ово да се људи присете њихових реакција. Они нису имали реакцију, она је била непостојећа. Ништа од тога се није догодило од 2012.”, рекао је Вучић.

Запитао је и да ли је он издајник зато што је подигао споменик Стефану Немањи, отворио Народни музеј, обновио зграду РТВ, јер је направио путеве…

“Да ли смо зато издајници, да ли зато кумови кумова говоре да нећу у ЕУ јер не желим да признам КиМ. Желим у ЕУ, али мислим да политика признања не може да прође. Није лако трпети и слушати разне приче али мој посао је да то издржим”, рекао је Вучић.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *