Бојанић: ПРОСЛАВА ПОБЕДЕ НАД ОКУПАТОРОМ НА ДРУГАЧИЈИ НАЧИН… МОСКВА СПРЕМНА. БЕСМРТНИ ПУК У ОНЛАЈН ШЕТЊИ

Бојанић: ПРОСЛАВА ПОБЕДЕ НАД ОКУПАТОРОМ НА ДРУГАЧИЈИ НАЧИН… МОСКВА СПРЕМНА. БЕСМРТНИ ПУК У ОНЛАЈН ШЕТЊИ

76 година од Дан победе над злом фашизма и нацизма

знак сећања на жртве фашизма и нацизма  у току Другог светског рата, у свету и Европи обележава се, 9. мај – Дан победе. Тада се обележава и Дан Европе, дан када је 1955. год створена данашња заједница европских народа.

9. маја, обележава се  Дан победе, јер је на данашњи дан, завршен Други светски рат, најкрвавији сукоб у историји човечанства у коме је страдало око 65 милиона људи од чега су готово 31 милион цивили а рањено је око 35 милиона људи. Рат је вођен на територији тадашњих 60 држава.

Традиционално у Русији, 9. маја ће бити одржана велика војна парада у част 76. годишњице победе над нацистичком Немачком. Уз све безбедносне мере против пандемије Ковид.

Како је саопштило Министарство одбране Русије, у оквиру пробе на Црвеном тргу је марширало 37 парадних јединица. Министар одбране Русије Сергеј Шојгу раније је изјавио да ће у војној паради учествовати више од 12.500 људи.

Ове године на паради на паради видеће се возила „Тигар“ и „Тајфун“, оклопни транспортери БТР-82А и „Бумеранг“, ПВО системи „Панцир-С“, системи „Јарс“, „Тријумф“, „Искандер“. Ту су и тенкови Т-72Б3М,Т-80БВМ, тешки ракетни систем ТОС-1, противавионски ракетни системи Бук-М3 и Тор-М2.

Ваздушни део параде традиционално је затворило шест јуришних авиона Су-25 који ће 9. маја на Дан победе украсити небо изнад Москве бојама руске заставе.

Како је раније саопштило Министарство одбране Русије, сви летови војних авиона и хеликоптера изнад Москве изводе се на висинама од 180 до 550 метара и брзином од 200 до 550 километара на час.

Председник Владимир Путин честитао је ветеранима Великог отаџбинског рата Дан победе. „Искрено вам честитам предстојећи Дан победе. Проћи ће године, проћи ће деценије, али у нашој земљи 9. мај ће остати најважнији, свети празник. У сваком дому, у свакој руској породици, увек ће бити искрено поносни на херојско дело хероја Великог отаџбинског рата који су спасили свет од нацизма и дали живот за будуће генерације“, нагласио је председник Путин, преносе РИА Новости.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *